tirsdag 5. april 2011

Apollo 13



1970 : Apollo 13 var en amerikansk ekspedisjon til månen, en del av Apollo programmet. oppskytningen var den 11.april.1970 . på Kennedy Space senter i Florida. Det skulle være den tredje månelandingen, men en eksplosjon i oksygen rommet førte til at månelandingen måtte avbrytes. I stedet så måtte bakkemannskapet og astronautene lage imporviserte løsninger for og overleve reisen ned til jorden. Romkapselen landet i stillehavet 17.april.1970.

Apollo 13 var en rutine ferd som frakte James. A Lovell , Jack swigert og Fred Haise, til månen. når eksplosjonen skjedde måtte de slå av nesten all elektronikk, for og spare batteriene, og de måtte spare på oksygenet som astronautene pustet i. Haise fikk urinveisinfeksjon, men alle kom levende tilbake til jorda.


fakta fant jeg her og her

bilder fant jeg her og her

fredag 1. april 2011

Romferga Discovery


Romferga Discovery er er en amerikansk romferge som tilhører romfartorganisasjonen NASA. Det var den ferga som fraktet teleskopet Hubble ut i rommet. Dens første tur var 30. august 1984. Oppdraget da var å plasere noen kommunikasjonssatellitter i bane rundt jordkloden. Discovery ble bygd som den tredje romferga til NASA, nå er det NASAs eldste romferge. Jomfruturen til Discovery ble utsatt på grunn av en drivstofflekkasje, men de klarte å fikse det. Da romfergen pensjonerte seg 9. mars 2011 var det 27 år siden den tok sin første tur ut i verdensrommet. Den har hatt 39 romferder siden jomfruturen dens. Discovery har til sammen lagt bak seg over hele 230003477 km.

Filmen ligger her ;-)
Informasjonen ligger her og her